Help, ons logo heeft een witte achtergrond!
door Laurien Stam
in blog

Ze zeggen dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan… En in mijn geval zou dat toch wel eens kunnen kloppen. In mijn familie barst het van de onderwijzers. Mijn oma, geboren in de 19e eeuw, was al onderwijzers en ook mijn vader stond zijn hele leven voor de klas. Ook van mijn generatie zijn menig neven en nichten en zelfs hun kinderen in het onderwijs beland.


En er schuilt ook zeker een onderwijzer, of misschien is ‘juf’ nog een betere aanduiding, in mij. Zelfs al ben ik vormgever geworden. Met veel klanten in het onderwijs, dat dan weer wel!

 

Gevraagd en ongevraagd krijgen klanten een lesje over ‘hoe dat toch met die pixels zit’ wanneer ik een .jpg met weinig pixels ontvang voor dat enorme spandoek van een paar meter breed. Ik kan eindeloos uitleggen waarom de foto in de topheader van Facebook horizontaal verkeerd is geschaald (allemaal te brede mensen). Of waarom een logo, opgeslagen als een jpg-bestand een witte achtergrond krijgt. Nou, omdat een jpg-bestand totaal iets anders is dan een .ai-, .eps-, .png- of .gif-bestand. Huh? Hoor ik dan veel mensen denken. Ik leg dat met die witte achtergrond bij een .jpg gelijk even uit!

 

Een bestand opgeslagen als .jpg is een rechthoekig vlak bestaande uit allemaal pixels.
Pixels zijn een soort punten (dots) en kunnen allemaal een eigen kleur hebben.
Ze worden ook wel aangegeven als dots per inch (dpi).
Het vlak kan uit meer of minder pixels bestaan.
In dat vlak kan een afbeelding staan, bijvoorbeeld een foto, illustratie of logo.
Als er heel veel pixels voorkomen in het bestand, dan zie je de pixels niet met het blote oog.
Als er heel weinig pixels voorkomen in het bestand, dan zie je de pixels wel.
Als er in de afbeelding geen pixels voorkomen, vult .jpg dit altijd met witte pixels in.
Het is dus niet mogelijk om een deel van het vlak (de afbeelding) transparant te maken.

 

MM JPG totaalvoorbeeld pixels 

Bij een foto maakt dat niet uit, daar bestaat toch het hele vlak uit een ‘beeld van pixels’. Maar bij het logo van je school maakt dat wel uit! Altijd dat lelijke witte vlak om het logo als je het in Word over een foto plaatst. Is je logo eenmaal opgeslagen als een jpg-bestand, dan haal die witte pixels er niet zomaar uit! Dat is zelfs voor een vormgever een lastig, zo niet een onmogelijk karwei.

 

Daarom een tip: terug naar de vormgever!

Vraag aan je vormgever om een .png of .gif- bestand van je logo. Een .gif of .png- bestand kan namelijk wel met een transparant vlak opgeslagen worden. Vormgevers maken en slaan een logo heel anders op, namelijk als een vectorbestand. Hoe dat werkt met vectorbestanden leg ik in een volgend blog uit. We blijven nu bij de pixels en .jpg.

 

Een .jpg bestaat dus uit pixels en is een bestandsindeling met datacompressie. Dat zorgt ervoor dat je bestand minder groot wordt: minder pixels, dus minder MB’s. Daarom is het bestand makkelijker digitaal te gebruiken, bijvoorbeeld om te mailen en te plaatsen op een website. Bij foto’s zie je over het algemeen maar weinig kwaliteitsverlies, dat is een van de redenen waarom een .jpg zo bekend is; het is dé standaard bij fototoestellen en op onze mobiele telefoon. Maar als het gaat om dunne lijnen en letters treedt kwaliteitsverlies op.

 

Waarom foto’s als .jpg opgeslagen worden op de meeste fotocamera’s en mobiele telefoons? Das een nieuwe vraag met ook weer een simpel antwoord. Ten eerste door te comprimeren: minder MB’s en dus ook minder ruimte op je toestel, waardoor je meer foto’s kunt maken. Ten tweede omdat er relatief weinig kwaliteitsverlies is bij foto’s, dus waarom niet? En ten derde omdat een origineel bestand zonder kwaliteitsverlies een .RAW bestand is. Deze is niet alleen enorm groot qua aantal MB’s en daardoor bijvoorbeeld niet mailbaar, maar je hebt er ook speciale software voor nodig om het beeld te bewerken.

 

O ja … Nog 1 weetje over .jpg dan. Een .jpg is eigenlijk een .JPEG bestand. En omdat sommige mensen ook praten over .JPEG, is het misschien handig dat ik dat ook even uitleg. JPEG dat staat voor Joint Photographic Experts Group. Waarom het nu .jpg heet en geen jpeg? Dat is nog een overblijfsel uit de tijd dat het besturingssysteem MS-DOS (voorloper van Windows) populair was en 3 letters het maximum was bij de naamgeving van de extensie. Extensie? Dat wat achter de punt komt bij de naamgeving van een bestand. Je weet wel voor plaatjes een .jpg, .png of .gif, voor Word een .doc, Excel als .xls en voor PowerPoint .ppt.

 

Meer vragen uit de praktijk

Op deze praktische en technische vragen weet ik wel een antwoord, daar ben ik ‘juf’ genoeg voor. Maar ik krijg ook vragen die eigenlijk niet eens voor mij als vormgever bedoeld zijn: waarom is onze locatie niet te vinden op Google Maps? Of hoe bereiken we de doelgroep, welke strategie en middelen kunnen we daarvoor inzetten, welke woorden gebruiken we hiervoor, wat is eigenlijk een communicatieplan en kan jij dat voor ons maken?

 

Daar weet ik voor een deel wel antwoord op, maar ik ben mij ervan bewust dat ik geen tekstschrijver of communicatie-expert ben. En daar komt MeesterMerk met een mooi antwoord op! Alle kennis van alle Meesters (en juffen) is samengevoegd in duidelijke en praktische trainingen, nieuw ontwikkelde tools en mailing vol tips speciaal voor het onderwijs.

 

Creatief, ervaring vanaf de werkvloer, heldere taal en nooit saai! Ik sta als ‘juf’ en VormMeester te trappelen ‘om jullie de les te komen lezen’. Bijvoorbeeld tijdens een training ‘Bundel je krachten’ waarbij we niet alleen de basis van communicatie uitleggen, maar ook de communicatie van jouw school voor het hele jaar structureren en stroomlijnen. Hulp nodig bij het omzetten van je logo, zodat je geen wit vlak meer hebt? Neem gerust contact op.

 

Laurien Stam
STAM grafisch ontwerp en illustraties | VormMeester bij MeesterMerk

 

Trainingen van Laurien

Training 'Bundel je krachten’

Training 'Leerlingen gezocht!'

 

Wil jij meer van deze praktische MeesterTips ontvangen?

Schrijf je dan hieronder in voor de mailing van MeesterMerk en ontvang deze rechtstreeks (en gratis) in je mailbox.