Goede communicatie = een goede start!
door Fam Habets
in blog

Het schooljaar is in de regio Noord net weer begonnen. Iedereen weet dat dit de tijd is dat je de toon zet voor de rest van het jaar. En als docent zijnde ben ik daar ook heel bewust mee bezig in de klas onder het motto starten zoals je wil eindigen. Wanneer je nu bouwt aan de relatie met de klas heb je daar de rest van het jaar profijt van.


Maar er zijn meer zaken die bijdragen aan het welzijn van de leerling op school. Welke informatie ontvangt de leerling vooraf over de eerste schooldag, of de introductieweek? Hoe ziet de boekenlijst eruit? Is alles duidelijk? Of komen er veel vragen over? Waar moet de leerling zijn, en als hij daar komt, wordt hij dan door iemand verwelkomd? Of komt hij in een lege gang en vraagt hij zich af of hij wel goed zit?


Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de rest van je doelgroepen als onderwijsinstelling. De aanpak aan het begin van het schooljaar zet de toon. Weten ouders wanneer en waar hun kind wordt verwacht? Ontvangen ze direct een uitnodiging voor de eerste ouder- of informatieavond? Hebben zij direct de gegevens van de leerkracht, mentor of coach? En nog basaler: kan de school de ouder bereiken als er een noodgeval is?


Allemaal zaken waar je aandacht aan moet besteden aan de start van het schooljaar. Onze belangrijkste tip: zorg voor duidelijkheid. Hoe minder vragen je krijgt, hoe beter, want dan is alles duidelijk! Realiseer je daarbij dat communicatie tweezijdig is: jij moet de leerling en zijn ouders kunnen bereiken, en de leerling en zijn ouders moeten weten waar zij terecht kunnen. Vraag je voor je gaat communiceren af welke informatie je ontvanger nodig heeft. Natuurlijk weegt wat jij wil vertellen mee, maar nog belangrijker is het, dat jij je verplaatst in de ontvanger. Welke vragen en onzekerheden leven er? Als je die vragen, liefst nog voor ze gesteld worden, kunt beantwoorden, heb je niet één, maar wel drie strepen voor. De beste tips van MeesterMerk nog even op een rij.

 

Voorzie ouders/leerlingen direct van relevante nummers/adressen

En zorg dat je de gegevens van leerlingen/ouders ook zelf overzichtelijk opslaat.

 

Wees duidelijk, compleet en beknopt in je eerste brief/mail naar studenten en ouders

Zorg dat duidelijk is waar ze hoe laat moeten zijn. Andere zaken die kunnen wachten tot na de eerste dag laat je nu achterwege.

 

Bundel de informatie zoveel mogelijk

Er komen af en toe wel 4 brieven in of net voor de eerste week. Maak er één pakket van en vraag je bij elke brief af of deze echt nu verzonden moet worden, of dat de leerling deze op de eerste dag zelf mee kan nemen.

 

Zorg voor een goede ontvangst op de eerste dag

Zet iemand bij de deur, regel bewegwijzering en vooral: maak er een plezierige dag van!

 

Wil jij meer van deze Meestertips?
Schrijf je hieronder in voor onze mailing! Bovendien ontvang je handige extra kennis die we niet op onze site en social media publiceren. Liever direct een compleet communicatiejaarplan? Lees meer over de training Bundel je krachten.